Računalne Igre


Survival Horror


Survival Horror (u doslovnom prijevodu "horor preživljavanja") jest žanr video-igara u kojemu vodite jednog lika i pokušavate preživjeti u rigoroznim uvjetima. Element straha je sveprisutan. Igre znaju biti teške u pogledu akcije i rješavanja raznih zagonetki. Grafički su prevladavale prerendirane pozadine rađe nego 3D (radi većeg realizma). Krvi često bude naveliko i naširoko,kao i mnogo nasilnih i morbidnih prizora,stoga se ne preporučuje mlađim igračima,niti onima sa slabim srcem. Neke igre su čak i zabranjene u pojedinim državama.


FPS (engleski First person shooter - pucačke igre iz prvog lica)

FPS je kratica od First person shooter, što znači pucačina iz prvog lica. To su akcijske računalne igre u kojima se većina igre svodi na borbu, uglavnom pucanje, a koristi se pogled iz prvog lica.

Za upravljanje se koristi tipkovnica i miš, ali isto tako se neke od njih mogu igari i na gamepad ili jojstick.

Neke pucačine iz prvog lica mogu u sebi sadržavati i druge elemnte, tako postoji i taktički FPS (Ghost Recon) u kojemu je za pobjedu potrebno pomno poručiti situaciju i izdati naredbe. U ovakivm igrama izdavanje naredbi vrši se pomoću planiranja ili ekrana pauze.

Mnoge od ovih igri svoju popularnost su tekle zbog mogućnosti mrežnog igranja u lokalnoj mreži - LAN-u ili na internetu.

PUcačine iz prvog lica najpopularnije su na osobnim računalima iako postojie i one koje se igraju na konzolama.

Najpopularnije igre tog žanra su: serijal Doom, serijal Serious Sam (hrvatska produkcija), Far cry, serijal Half-life, serijal Unreal Tournament, serijal Unreal, serijal Quake.RPG (engleski Roleplaying game - igranje uloga)

Igre igranja uloga (eng. RPG, Role Playing Games) su jedan od najzastupljenijih i najpopularnijih žanrova u igraćoj industriji.

Samo ime dolazi zbog vašeg načina igranja. Kroz RPG-e najčešće vodite jedan ili više likova (grupa zvana party = družina) i preuzimate njihove "uloge". Likovi mogu imati različite osobine (jaki napadi, specijalne čarolije i sl.), a glavni likovi se ističu dizajnom i naglašenim karakterom. Osim napredovanja kroz lokacije, skupljanja raznih predmeta (itema) i uništavanja neprijatelja, RPG igre su poznate najviše zbog svojih osebujnih i kompliciranih priča koje se protežu kroz cijelu igru.
RTS i TBS strategije (engleski Real time strategy i Turn based strategy - u realnom vremenu i strategija na poteze)

To su igre u kojima su faze računalne obrade podataka vremenski vrlo kratke i teku konstantnom brzinom.

Igra se odvija instantno u očima igrača jer je vremenski odziv između izdavanja zapovjedi i njezinog izvođenja, te odgovora umjetne inteligencije kraći od jedne sekunde, ili traje onoliko dugo koliko je potrebno protivničkom igraču da percipira akciju te potom reagira.

Primjeri uključuju: Dune II, Dune 2000, Warcraft, Starcraft, Command and Conquer, Age of Empires i druge.